SUISID HOLATIGA TUSHGAN BOLALARGA PSIXOLOGIK YORDAM - Qurbanboyeva Gulayho Shuhrat qizi; Matmuratova Muhayyo Jumaboyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Bugungi kunda sog‘lom va barkamol avlodni tarbiyalash eng ustuvor vazifalardan biridir. Ruhiy sog‘lom, ma’naviyati yuksak, jismoniy va aqliy yetuk farzandlar yurt kelajagidir. Hozirgi kunda fan-texnikaning jadal sur’atlar bilan rivojlanishi nafaqat jamiyat hayotiga balki o‘sib kelayotgan yosh avlodning ta’lim-tarbiyasiga ham o‘z ta’sirini o‘tkazmasdan qolmayapti. Buning natijasida o‘quvchi yoshlarimizda psixologik tanglik, qiyin vaziyatlar yuzaga kelmoqda. Albatta bunday tanglik holatlari o‘quvchining jismoniy, psixik va aqliy rivojlanishiga o‘z ta’sirini ko‘rsatmoqdaюTanglik vaziyati-shaxsning psixikasida ro‘y beradigan hissiy zo‘riqishlarni kuchli darajada namoyon bo‘lishidir. Bunday holat shaxsning bilish jarayonlariga, aqliy faoliyatiga, shaxslararo munosabatlar tizimida tutgan o‘rniga bog‘liqdir.Huningdek, bu holat shaxsdagi xulq-atvor me’yorlarida ham o‘ziga xos o‘zgarishlarni yuzaga keltiradi. O‘smirlarni tengdoshlari o‘rtasida uni qoniqtiradigan o‘ziga xos o‘rinni egallashga intilish xulq-atvor me’yorlariga va referent guruhlar qadriyatlariga yuqori darajada qiziqish bilan qo‘shilishi kuzatiladi. O‘smir psixikasidagi o‘tish davri unda bolalik va kattalik ususiyatlarini birgalikda bir vaqtda mavjud bo‘lishi bilan izohlanadi. O‘smirlik yoshida odatda kichikroq yoshdagilar uchun xarakterli bo‘lgan xulq-atvor reaksiyalariga moyillik ko‘pincha saqlanib qoladi.