JIGАRNING EXINOKOKK KISTАSINING OʼT YOʼLLАRI VА OʼT PUFАGIGА YORILISHI (KLINIK HOLАT) - Abidov O'.O (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Rezyume. Jigar exinokokkozi, kistaning oʼt yoʼllari va oʼt pufagiga yorilishi bilan asoratlari, kam uchraydigan, lekin jiddiy holat boʼlib, zudlik bilan tibbiy yordam talab qiladi. Maqolada 36 yoshli bemorning exinokokk kistasi jigardan oʼt yoʼllariga yorilib ketganligi va bu mexanik sariqlik, xolangit rivojlanishiga olib kelgan klinik holat keltirilgan. Diagnostika usullari, jumladan, ultratovush tekshiruvi (UTT), MRT va endoskopik retrograd xolangiopankreatografiya (ERXPG) tavsiflangan, shuningdek, endoskopik papillosfinkterotomiya va parazit elementlarini olib tashlash va oʼt yoʼllarini drenajlash orqali xoledoxotomiya kabi muvaffaqiyatli jarrohlik davolash usuli qoʼllangan. Retsidivlarning oldini olish uchun davo albendazol bilan antiparazitar terapiya orqali toʼldirildi. Erta tashxis va jarrohlik hamda endoskopik usullarning dori vositalari bilan kombinatsiyasi asoratlar bilan kasallangan bemorlarda prognozni sezilarli darajada yaxshilashga imkon beradi.