MA’RIFATPARVARLIK – JAMIYAT TARAQQIYOTINING ASOSI - Mangliyeva Shaxnoza Akbar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ma’rifatparvarlik g‘oyasining jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Tarixiy tajribalar hamda zamonaviy ijtimoiy taraqqiyot jarayonlariga tayangan holda, ma’rifatning inson tafakkuri, axloqiy qadriyatlar va innovatsion rivojlanishdagi hal qiluvchi rolini ochib beradi. Ayniqsa, O‘zbekiston tarixida jadidlar harakati misolida ma’rifatparvarlikning qanday ijtimoiy o‘zgarishlarga turtki bergani yoritiladi. Maqolada, shuningdek, hozirgi davrda yosh avlodni tarbiyalash, ilm-fan va madaniyatni rivojlantirishda ma’rifatparvarlik yondashuvlarining dolzarbligi ta’kidlanadi.