NAQSHBANDIYA TARIQATINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Alimov Abdulmalik Husniddin oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Tasavvuf islomiy ruhiy-maʼnaviy hayotning ajralmas qismi sifatida qadimdan musulmon jamiyatlarida chuqur ildiz otgan. U qalbni poklash, Alloh taologa yaqinlashish va ruhiy kamolotga erishishni maqsad qilgan. Tasavvuf yo‘llari (tariqatlar) ichida esa Naqshbandiya tariqati o‘zining chuqur tafakkuri, qatʼiy shariatga sadoqati va ichki zohidligi bilan ajralib turadi. Ushbu maqolada Naqshbandiya tariqatining o‘ziga xos jihatlari, uni boshqa tariqatlardan ajratib turuvchi asosiy tamoyillar keng yoritiladi. 1. Xufya zikr (zikri xafiy) Naqshbandiya tariqatining eng asosiy jihatlaridan biri bu – zikrning xufya (yashirin, ichki) shaklida bajarilishi hisoblanadi. Ko‘pchilik tariqatlarda ovozli (jahriy) zikr ustuvor bo‘lsa-da, Naqshbandiylar zikrni qalbda, ichki holat bilan, sokinlikda ado etishni afzal ko‘rganlar.