14–15 YOSHLI YENGIL ATLETIKA SPORTCHILARİNİNG TEXNIK VA TAKTIK MASHQLAR ORQALI KUCH SIFATINI RIVOJLANTIRISH USULLARI - Mardanov Husan Nodir O‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada 14–15 yoshli yengil atletika bilan shug‘ullanuvchi sportchilarning kuch sifatlarini (maksimal kuch, kuch tezligi, kuch endurance) rivojlantirishda texnik va taktik mashqlarning o‘rni hamda samaradorligi tahlil qilindi. Tadqiqot davomida “Ko‘p bosqichli stansiya” metodologiyasi asosida maxsus mashqlar to‘plami ishlab chiqilib, 30 nafar sportchi (15 nafar eksperimental guruh, 15 nafar nazorat guruhi) ustida 12 haftalik eksperimental dastur sinovdan o‘tkazildi. Eksperimental guruhda maksimal kuch +24,3 %, kuch endurance +35 %, 30 m tez yugurish vaqti esa –1,2 s ga yaxshilangan. Nazorat guruhida esa mos ravishda +7,1 % va +12 % o‘sish, –0,4 s vaqt kamayishi kuzatildi.