YANGI TUG’ILGAN CHAQALOQLARDA NEKROTIK ENTEROKOLIT HAQIDA ZAMONAVIY TUSHUNCHALAR - Nabieva Diyora Mirxamzaevna; Xamzayev Nurbek Javgashovich; Xolbutayeva Maftuna Alisher qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Dolzarbligi. Nekrotik enterokolit (NEK) erta tug’ilgan chaqaloqlarda kasallanish va o’limning eng jiddiy sabablaridan biri bo’lib qolmoqda. Neonatologiyada yutuqlarga qaramay, NEK chastotasi 1% dan 7% gacha, o’lim darajasi 20-30% gacha, jarrohlik amaliyotida 40-60% gacha ko’tariladi. Tana vazni juda kam bo’lgan (<1500 g) erta tug’ilgan chaqaloqlar NEK ga ko’proq moyil bo’lib, maxsus klinik monitoringni talab qiladi.