IMS TIZIM OSTI SATHLARI STANDART PROTOKOLLARINI ISHLASHINI TAHLIL QILISH - Almardanov Muxriddin Xurram o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Internet orqali axborot uzatish jarayonida xavfsizlik masalalari dolzarb ahamiyat kasb etadi. Maxfiylik, ma’lumotlarning yaxlitligi va autentifikatsiyasi tarmoqlar uchun muhim talabdir. IPsec protokoli ushbu xavfsizlik talablarini qondirish uchun ishlab chiqilgan va hozirgi kunda VPN (Virtual Private Network) va korporativ tarmoqlarda keng qo‘llanilmoqda. Ushbu maqolada IPsec protokolining ish prinsipi va uning tarmoq xavfsizligidagi o‘rni ilmiy asosda tahlil qilinadi.