ASORATLANGAN SURUNKALI YURAK YETISHMOVCHILIGINI INTENSIV TERAPIYA MUAMMOLARI - S.Sh. Joniev; M.Azimov; M.Yuldashev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Homiladorlik yurak-qon tomir tizimidagi jiddiy fiziologik o’zgarishlar bilan bog’liq. Homiladorlik bilan bog’liq bo’lgan yurak-qon tomir asoratlari orasida peripartal kardiyomiyopatiya (PKM) homiladorlikning oxirida yoki tug’ruqdan keyingi birinchi oylarda sog’lom ayollarda paydo bo’ladigan potentsial hayot uchun xavfli yurak kasalligidir. Sog’lom ayollarda tug’ruqdan keyingi noqulayliklarni (charchoq, nafas qisilishi va shish) (PKM)ning patologik belgilaridan farqlash asosiy muammodir. Bundan tashqari, preeklampsi, miyokardit yoki asosiy genetik kasallik kabi homiladorlik bilan bog’liq patologiyalar (PKM) bilan bir-biriga mos keladigan alomatlarni ko’rsatadi. Tashxis qo’yishdagi qiyinchiliklar va homiladorlikdagi boshqa patologik sharoitlarni ajratish (PKM) nima uchun hali ham kam baholanayotganini tushuntirishi mumkin. Bundan tashqari, asosiy patofiziologiyalar yaxshi tushunilmagan, biomarkerlar kam va davolash imkoniyatlari umuman cheklangan. Uzoq muddatli prognoz va davolash, shu jumladan keyingi homiladorlik tajribasi endigina paydo bo’la boshlaydi. Ushbu sharh (PKM) homiladorlikdagi normal sharoitlarni, gipertenziv asoratlarni, genetik jihatlarni va yuqumli kasalliklarni solishtirish orqali onaning yurak-qon tomir tizimidagi fiziologik va patofiziologik o’zgarishlarning yangi jihatlariga qaratilgan. Shuningdek, u (PKM) bo’yicha bilimlarning hozirgi holati to’g’risidagi klinik va asosiy fan ma’lumotlarini taqdim etadi va ularni kontekstga olib keladi va shu bilan diagnostika vositalari, terapevtik yondashuvlar va boshqaruvda istiqbolli yangi tushunchalarni ta’kidlaydi.