SHOSHILINCH KARDIOLOGIYADA YUQORI TEXNOLOGIK USULLAR BILAN DAVOLASHDAN KEYINGI INTENSIV TERAPIYA USULLARINI QO`LLANILISHI - S. Sh. Joniyev; M.A. Aladinov; O. Xusanov; M. Aliqulov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Hozirgi kunga kelib o‘tkir koronar sindrom (O‘KS) keksa yoshdagi bemorlarda o‘limning asosiy sabablaridan biri bo‘lib qolmoqda. So‘nggi yillarda mamlakatimizning deyarli barcha hududlarida revaskulyarizatsiya terapiyasi markazlari tashkil etildi. Xususan, O‘KS va infarktdan keyingi kardioskleroz (IKKS) bilan og‘rigan bemorlarning hayot sifatini yaxshilash maqsadida teri orqali koronar aralashuvlar (TOKA) qo‘llanilmoqda. Ushbu endovaskulyar operatsiyalar bemorlarning umumiy holatini sezilarli darajada yaxshilash, jismoniy faollikka chidamliligini oshirish va ularni odatdagi kundalik hayotga qaytarish imkonini beruvchi zamonaviy yuqori texnologik davolash usuli sifatida tan olingan. Mazkur maqolada turli xil stentlash usullari bilan teri orqali koronar aralashuvlardan o‘tgan keksa va o‘rta yoshdagi bemorlarning retrospektiv tahlili o‘tkazildi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatdiki, 163 nafar bemorda amalga oshirilgan 337 dan ortiq endovaskulyar aralashuvlarning aksariyatida O‘KS tashxisi aniqlangan.