DAVLAT XARAJATLARIDA SHAFFOFLIKNI TA’MINLASHDA RAQAMLI PLATFORMALAR ROLI - Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqola O‘zbekistonda davlat xarajatlarini shaffof qilishda raqamli platformalarning rolini kompleks tahlil qiladi. 2020-2023 yillardagi "E-xarid", "Ochiq byudjet" tizimlari statistikasi asosida raqamlashtirishning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri (xarid narxlarining 18% pasayishi, tenderlar sonining 2 baravar o’sishi) o‘rganilgan. Xalqaro tajriba (Janubiy Koreya, Estoniya) bilan solishtirma tahlil asosida O‘zbekiston uchun maxsus takliflar ishlab chiqilgan: 5G texnologiyalari, smart-kontraktlar, fuqarolik nazoratini kuchaytirish mexanizmlari. Maqola moliya vazirligi, davlat xaridlari agentligi va Jahon banki ma’lumotlariga tayanadi.