MOLIYA BOSHQARUVIDA ZAMONAVIY AXBOROT TIZIMLARINING ROLI - Zaripov Azamat Djurayevich; Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola Oʻzbekiston moliya tizimida zamonaviy axborot texnologiyalarining (sunʼiy intellekt, blokcheyn, bulutli hisoblash) qoʻllanilishi, joriy muammolar va ularni bartaraf etish yoʻllariga bagʻishlangan. Tadqiqotda 2020-2024 yillardagi global va mintaqaviy statistik maʼlumotlar, shuningdek Oʻzbekiston Markaziy banki va moliya institutlarining rasmiy hisobotlari tahlil qilingan. Asosiy eʼtibor texnologik innovatsiyalarning moliya xizmatlarining samaradorligi va xavfsizligiga taʼsiri, shu bilan birga kiberxavfsizlik, kadrlar tayyorlash va qonuniy bazaning yetishmasligi kabi muammolarga qaratilgan. Maqolada taklif etilgan yechimlar orasida "Milliy kiberxavfsizlik sandiqi", "FinTech Akademiyasi" tashkil etish va "Raqamli moliya qonuni"ni ishlab chiqish kabi amaliy chora-tadbirlar muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, Oʻzbekiston moliya sektorida raqamli transformatsiyani amalga oshirish uchun hukumat, xususiy sektor va ilmiy hamjamiyatning qoʻshma saʼy-harakatlari zarur.