FOYDA SOLIG’INING MAHALLIY BYUDJETLAR DAROMADLARIDAGI O’RNI: SIRDARYO VILOYATI MISOLIDA - Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola Sirdaryo viloyatida 2019–2023 yillarda foyda soligʻining mahalliy byudjet daromadlaridagi oʻrni va dinamikasini kompleks tahlil qiladi. Statistik maʼlumotlar asosida olib borilgan tadqiqot shuni koʻrsatadiki, soliq tushumlarining 70% yirik korxonalar hisobiga toʻplanadi, kichik biznes esa soliq intizomi zaifligi va moliyaviy hisobotlarning etarli darajada aniq emasligi tufayli atigi 30% hissa qoʻshmoqda. Maqolada soliq tushumlarini oshirish uchun taklif etilayotgan choralar (soliq imtiyozlarini optimallashtirish, elektron hisobot tizimini joriy etish, kichik biznesni qoʻllab-quvvatlash) viloyat iqtisodiyotining barqaror rivojlanishiga qaratilgan. Tadqiqot natijalari nafaqat Sirdaryo viloyati, balki Oʻzbekistonning boshqa hududlari uchun ham amaliy ahamiyatga ega.