MAJBURIY TIBBIY SUG’URTANI JORIY ETISHDA IJTIMOIY ADOLAT VA TENGLIK MUOMMOLARI - Patalov Jahongir Jumabayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola Oʻzbekistonda joriy etilayotgan majburiy tibbiy sugʻurta tizimida mavjud boʻlgan ijtimoiy adolat va tenglik muammolarini oʻrganadi. Tadqiqotda rasmiy statistik maʼlumotlar (Sogʻliqni saqlash vazirligi, OʻzStat), xalqaro tashkilotlar hisobotlari (WHO, Jahon banki) va akademik manbalar asosida shahar- qishloq, daromad va gender tafovutlari tahlil qilingan. Taklif etilgan yechimlar orasida qishloq joylariga moʻljallangan subsidiyalar, telemeditsina tizimini joriy etish, gender tengligini taʼminlash mexanizmlari va monitoring tizimini takomillashtirish kabi amaliy chora-tadbirlar muhokama qilinadi. Maqola sugʻurta tizimini takomillashtirish boʻyicha siyosatchilar, tadqiqotchilar va sogʻliqni saqlash mutaxassislari uchun foydali tavsiyalar taklif etadi.