“KITABUL MASOHIF” MUS’HAFLAR TARIXINI YORITGAN DASTLABKI ILMIY MANBA - Xudashkurov Xikmat Farxodovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Abu Bakr Ibn Abu Dovud as-Sijistoniyning “Kitabul Masohif” asari Qur’on mus’haflarining jamlanish tarixi nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Asarda sahobalar davrida Qur’on oyatlari qanday tartiblanganligi, Usmon ibn Affon roziyallohu anhuning rasmiy mus’hafni yaratish tashabbusi va bu boradagi sahobalar ijmosi bayon etiladi. Maqolada ushbu asarning tarixiy ishonchliligi, hadisiy dalillar bilan mustahkamlanganligi hamda Qur’on ilmlaridagi ilmiy ahamiyati yoritilgan. “Kitabul Masohif” – Qur’on matnining yozma tarixini o‘rganuhi eng qadimiy manbalardan biri sifatida ko‘riladi.