HAYVONLARDAN ODAMLARGA YUQADIGAN XAVFLI KASALLIKLAR VA ULARNING OLDINI OLISH CHORA TADBIRLARI - Mamudjonov Sarvarbek Shodlik o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zoonoz kasalliklar va ularni oldini olish choralari haqida so‘z yuritiladi. Zoonoz kasalliklar – hayvonlardan insonlarga yuqadigan yuqumli kasalliklar bo‘lib, ular global sog‘liqni saqlash tizimida katta xavf tug‘diradi. Maqolada zoonoz kasalliklarning asosiy turlari, yuqish yo‘llari va tarqalish mexanizmlari yoritiladi. Shuningdek, ularni oldini olish uchun samarali choralar, jumladan, hayvonlarni emlash, sanitariya-gigiyena qoidalariga rioya qilish, veterinar va sanitariya xizmatlarining ahamiyati haqida ma’lumot beriladi. Maqola kasalliklarning oldini olishda profilaktikaning dolzarbligini ta’kidlaydi.