“AYRILMAS ER” TARJIMASI: TIL VA MADANIYAT KO‘PRIGIDA INSONIYATNING YANGI PORTRETI - Sobirova Elgiza Alibek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ibrohim G’ofurovning “Ayrilmas Er” asari nafaqat rus adabiyotining durdona asarlaridan biri, balki insoniy qadriyatlar va ma‘naviy dunyoni aks ettiruvchi muhim badiiy namunadir. Ushbu asar, tarjima jarayonida faqatgina til o‘zgartirishni emas, balki adabiy va madaniy ma’no qatlamlarini yangi tilga o‘zgartirishni talab etadi. Tarjimonning vazifasi asar mazmunini saqlab qolish va uni yangi madaniyatga moslashtirishda yuksak mas’uliyatni o‘z zimmasiga oladi. “Ayrilmas Er” asaridagi asosiy g‘oya — insonning sevgi va sadoqatiga, o‘zaro munosabatlar va jamiyatdagi o‘rniga doir fikrlar, boshqa madaniyatlarda ham dolzarb va ko‘zga tashlanadigan ahamiyatga ega. Tarjimada, o‘zbek tilidagi nutq va tasvirlarni yangi madaniyatda to‘g‘ri aks ettirish zarurati mavjud. Bu asar, tarjima qilish jarayonining nafaqat badiiy, balki falsafiy jihatlarini ham o’z ichiga oladi. Tarjimonning muvaffaqiyati, asar ruhiyatini yo‘qotmasdan, uni to‘liq va aniq tarzda yangi madaniyatga o‘tkazishda yotadi.