ASIRIY IJODIDA "QISSAI SAYID NASIMIY" DOSTONI: AN’ANA VA O‘ZIGA XOSLIK - Gʻaffarova Dilshoda Ibrohim qizi; Sobirjon Tohirov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada 18-asr oxiri - 19-asr boshlarida yashab ijod etgan Asiriy nomli shoir va tarjimonning "Qissai Sayid Nasimiy" dostoni asari tahlil qilinadi. Asarda 14-asrning buyuk ozarbayjon shoiri Imomiddin Nasimiy hayoti va ijodiga bag’ishlangan voqealar badiiy talqin bilan bayon etilgan. Maqolada dostonning sujet tuzilishi, badiiy uslubi, an’anaviy elementlari va o’ziga xos jihatlari tadqiq etiladi. Asiriyning bu asari orqali Nasimiy obrazining qayta talqini hamda 18-19-asrlar adabiy muhitida hurufiylik g’oyalarining aks etishi ko’rib chiqiladi.