MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA OILA MUHITIDA ESTETIK TASAVVURLARNI SHAKLLANTIRISH MAZMUNINI BELGILASHDAGI PEDAGOGIK TALABLAR. - Eshmuratova Gauxar Maxsudovna. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotaciya. Maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarda estetik tushunchalarni shakllantirish ijtimoiy-pedagogik muammo sifatida ko’rib chiqiladi. Oila tushunchasining mohiyatini, estetik tarbiya va oilada shaxsning ma’naviy kamolotini ochib beradi. Maqola oilada ma’naviyat va axloqni yuksaltirish, oilada bolalarga estetik tarbiya berish samaradorligini oshirish muammolarini o‘rganishga bag‘ishlangan bo‘lib, bu o‘z xalqi madaniyati va umuminsoniy qadriyatlarga qo‘shilish imkonini berdi. Oilada bolalarning estetik qarashlarini shakllantirishning eng maqbul shakli san’at turlari haqidagi ma’lumotlar, badiiy estetik qonuniyatlar haqidagi bilimlar orqali elementar qarashlarni shakllantirishdir. Bu borada musiqa, raqs, teatr, kino, tasviriy va amaliy san’at, milliy hunarmandchilikning tarbiyaviy imkoniyatlari beqiyos. Ularning tarbiyaviy ahamiyatidan oila sharoitida samarali foydalanish uchun esa ilmiy asoslangan, tajribada sinalgan ta’lim-tarbiya tadbirlarining mazmuni, metodikasi, pedagogik shart-sharoitlarini ishlab chiqish talab etiladi. Bu bugungi kun pedagogika ilmi uchun dolzarb mavzu sifatida e’tirof etilmoqda.