SKARLATINADA EPIDEMIK JARAYONNING RIVOJLANISH SHAKLLARI. - Faxriddinova Shaxnoza Faxriddinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Rezyume: Streptokokk infeksiyasi barcha mamlakatlarda eng dolzarb sog’liqni saqlash muammolaridan biri bo’lib qolmoqda, bu A guruhi streptokokklarining keng tarqalganligi va ushbu patologiyaning katta ijtimoiy-iqtisodiy zarari bilan belgilanadi. Streptokokk kasalliklari dunyoda eng ko’p qayd etilgan kasalliklardan biridir. JSST ma’lumotlariga ko’ra, 18,1 million kishi A guruhidagi streptokokklar keltirib chiqaradigan og’ir kasalliklardan aziyat chekmoqda. Har yili 1,8 millionga yaqin yangi holatlar qayd etiladi, 500 mingdan ortiq odam vafot etadi, bunga 11 milliondan ortiq streptoderma va 616 million faringit holatlarini qo’shish kerak. Streptokokk tozillit o’tkir respirator kasalliklar tarkibida grippdan keyin ikkinchi o’rinni egallaydi.