AVTOMOBILLAR RUL MEXANIZMI - Komilov Abduvali Alijon o’gli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Avtomobillarning boshqaruv tizimida rul mexanizmi alohida o‘rin tutadi. Rul mexanizmi haydovchining qo‘li bilan boshqariladigan va harakat yo‘nalishini aniqlovchi tizimdir. U transport vositasining xavfsizligi, qulayligi va manevrlik xususiyatlarini ta’minlaydi. Shu sababli, ushbu tizimga qo‘yiladigan texnik va ekspluatatsion talablar yuqori bo‘ladi. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2022-yil 18-fevraldagi PQ–123-sonli qarorida transport sohasida zamonaviy texnologiyalarni joriy etish, shu jumladan avtomobil komponentlarini mahalliylashtirish bo‘yicha vazifalar belgilangan. Rul tizimi ham ushbu komponentlardan biri sifatida innovatsion yondashuv va sifat nazoratini talab qiladi.