IMPLANT - Бердиева Шахноз Курбонниез кизи; Сотиболдиев Озодбек Латифжон огли; Юлдошева Мадина Азамат кизи (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada implantlar (implantologiya) — tibbiyotning turli sohalarida foydalaniladigan sun’iy qurilmalar haqida keng ma’lumot beriladi. Implantlar, odatda, tana yoki turli to‘qimalar bilan integratsiyalashadigan va ular bilan ishlashga yordam beradigan asbob-uskunalardir. Bu maqola, ayniqsa, stomatologiya, ortopediya va jarrohlikda qo‘llaniladigan implantlarning turlari, ularga qo‘yiladigan talablar, ishlatilish usullari va yangi texnologiyalarning qo‘llanishi haqida to‘liq ma’lumot beradi. Implantlar tibbiyotda uzoq vaqt davomida qo‘llanilib kelinmoqda. Ular odamlarning hayot sifatini yaxshilash va organlar yoki to‘qimalarning funksiya va tuzilishini tiklash uchun zarur bo‘lgan vositalardan biridir. Implantlar turli materiallardan tayyorlanadi, masalan, titanning maxsus qotishmalari, keramika va plastmassa. Stomatologiyada tish implantlari, ortopediyada esa sun’iy bo‘g‘imlar va suyak implantlari keng qo‘llaniladi. Maqolada implantlarning afzalliklari, nojo‘ya ta’sirlar va xavflari haqida ham ma’lumot keltirilgan. Implantlarni qo‘llashda zarur bo‘lgan diagnostik yondashuvlar, maxsus usullar va operatsion texnikalar ko‘rib chiqilgan. Shu bilan birga, implantologiyaning kelajagi va yangi texnologiyalar, xususan, 3D bosib chiqarish usullari va biokompatibilite masalalari ham yoritilgan.