P. I. CHAYKOVSKIYDIŃ BESINSHI SIMFONIYASINDAǴI (ОР 63. E- MOLL) TÁǴDIR TEMASI: MUZIKALIQ-ANALITIKALIQ JANTASIW - Dauletbaeva Gúlxumar (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotaciya: Bul maqala XIX ásirdiń rus simfoniyalıq muzıkasınıń eń tásirli hám dramatikalıq shıǵarmalarınıń biri bolǵan P. I. Chaykovskiydiń Besinshi simfoniyasın muzıkalıq talıqlaw menen baylanıslı. Simfoniyadaǵı táǵdir temasına pútkil dramaturgiyalıq element sıpatında ayırıqsha dıqqat awdarıladı, onıń intonaciyalıq kelbeti hám ózgerislerine itibar beriledi. Forma, orkestrlew, tematikalıq rawajlanıw hám leytmotivtiń tolıq kórkem obrazdı jaratıwdaǵı ornı qarastırıladı. Tallaw shıǵarmaǵa emociyalıq tereńlik hám filosofiyalıq baǵdar beriwshi kompozitorlıq usıllarǵa da kóz qaratıladı.