HUDUDLARDA HARAKATLANISH UCHUN HAVFLI YO’L BO’LAKLARINI ANIQLASH VA TAVSIYALAR ISHLAB CHIQISH - Mirzayev Abduxannon Abdumannonovich; Olimjonov Xikmatilla Raxmatilla oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada yo‘l harakati xavfsizligiga tahdid soluvchi omillardan biri bo‘lgan harakatlanish uchun xavfli yo‘l uchastkalarini aniqlash va ularni bartaraf etish masalalari keng yoritilgan. Tadqiqot davomida xavfli yo‘l bo‘laklarini aniqlashda qo‘llaniladigan asosiy usullar – statistik tahlil, geoinformatsion tizimlar (GIS), sun’iy intellekt algoritmlari, video monitoring tizimlari va jamoatchilik fikrini hisobga olish yondashuvlari tahlil qilindi. Shuningdek, aniqlangan muammolar asosida yo‘l infratuzilmasini takomillashtirish, axborot texnologiyalarini joriy etish, huquqiy mexanizmlarni mustahkamlash va fuqarolik jamiyati ishtirokini kuchaytirish bo‘yicha aniq tavsiyalar ishlab chiqildi. Maqola yo‘l harakati xavfsizligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy yechimlar ishlab chiqishda foydali metodik asos bo‘lib xizmat qiladi.