SHAHAR KO‘CHALARIDA YTH KO‘P SODIR BO‘LADIGAN ZONALARNI ANIQLASH VA BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Mirzayev Abduxannon Abdumannonovich; Olimjonov Xikmatilla Raxmatilla oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada shahar ko‘chalarida yo‘l-transport hodisalari (YTH) ko‘p sodir bo‘ladigan xavfli zonalarni aniqlashning ilmiy-amaliy asoslari, ularni tahlil qilish usullari va bartaraf etish choralari yoritilgan. Tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasi IIV Yo‘l harakati xavfsizligi bo‘limining statistik ma’lumotlari asosida Toshkent, Samarqand va Andijon shaharlari kesimida YTHlar ko‘p sodir bo‘ladigan nuqtalar aniqlangan. Shuningdek, geoinformatsion tizimlar, raqamli monitoring vositalari va mahalliy qonun hujjatlari asosida xavfli yo‘l segmentlarini kamaytirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Maqola urbanizatsiya sharoitida transport xavfsizligini ta’minlashga qaratilgan kompleks yondashuvni taklif qiladi.