POLIMER STRUKTURALARIDA METALLOKOMPLEKSLAR OLISHNING QONUNIYATLARI VA SELLULOZA METALL- XELATLARINI SINTEZI - Ibragimova Maftuna Ibodulloyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada polimer strukturalarida metallokompleks birikmalarini hosil qilishning asosiy qonuniyatlari va bu jarayonning kimyoviy-fizik asoslari tahlil qilinadi. Ayniqsa, tabiiy polimer – sellulozaning metall-ionlar bilan xelat komplekslari hosil qilish xususiyatlari chuqur o‘rganiladi. Selluloza asosidagi metall- xelatlar sintezining usullari, bu komplekslarning tuzilishi, barqarorligi hamda ularning sanoat va ekologiya sohalaridagi amaliy ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda turli metall ionlari (masalan, Cu²⁺, Fe³⁺, Zn²⁺ va boshqalar) bilan selluloza o‘rtasidagi bog‘lanish mexanizmlari va bu jarayonlarga ta’sir etuvchi omillar – pH, harorat, reaksiya muhitining tabiati tahlil etilgan. Ushbu ilmiy ish bioasosli polimerlar va ularning funksional komplekslari asosida yangi materiallar yaratishda nazariy va amaliy asos bo‘lib xizmat qiladi.