TASVIRIY SAN’ATNI O‘QITISHDA O‘QUVCHILARNING KREATIV IJODKORLIK KOMPETENSIYALARINI SHAKLLANTIRISH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH (5-7-SINFLAR MISOLIDA) - Tog'ayev Keldiyor Xamidovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola 5–7-sinflarda tasviriy san’atni o‘qitish jarayonida o‘quvchilarning kreativ ijodkorlik kompetensiyalarini shakllantirish metodikasini takomillashtirishga bag‘ishlangan. O‘quvchilarning tasviriy san’atga bo‘lgan qiziqishlarini oshirish, ularning estetik va kreativ qobiliyatlarini rivojlantirish, hamda zamonaviy pedagogik yondashuvlar yordamida san’at darslarining samaradorligini oshirishga qaratilgan yangi metodik usullarni o‘rganish, yuqori natijalarga erishish imkonini beradi. Maqolada, o‘quvchilarning ijodiy fikrlashini rivojlantirish uchun zamonaviy texnologiyalar va interaktiv metodlardan foydalanish, shuningdek, tasviriy san’atni boshqa fanlar bilan integratsiya qilish orqali o‘quvchilarning kreativ kompetensiyalarini shakllantirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda, 5–7-sinflar misolida tasviriy san’at o‘qitish jarayonida o‘quvchilarni ilg‘or texnikalar va uslublar bilan tanishtirishning ahamiyati ta’kidlanadi. Ushbu yondashuv, nafaqat o‘quvchilarning san’atga bo‘lgan qiziqishini oshirish, balki ularning kreativ fikrlash, muammolarni hal qilish va o‘zini ifodalash qobiliyatlarini ham rivojlantirishga yordam beradi. Maqola, tasviriy san’at fanini o‘qitishda pedagogik metodikalarni takomillashtirishni istagan o‘qituvchilar va ta’lim muassasalariga foydali qo‘llanma sifatida xizmat qiladi.