BOSH VA ORQA MIYADA QON AYLANISHNING BUZULISHI - Bobojonova Feruza Shuxrat qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Bu bosh miyaning yurak qon-tomir kasalliklari bilan bog‘liq bo‘lgan funksional yoki organik shikastlanishi bo‘lib, kardiotserebral o‘zgarishlar deyiladi. Bosh miya tana vaznining 2 foizini tashkil qilib, organizmga kerak bo‘lgan kislorodning 20 foizini sarf qiladi. Bosh miya po‘stlog‘ining hujayralariga besh daqiqadan ko‘proq qon yetib kelmasa, ular halok bo‘ladi.