ZAMONAVIY YOSHLAR ORASIDA IJTIMOIY IDENTITET SHAKLLANISHINING SOTSIOLOGIK XUSUSIYATLARI - Mirzaxamdamova Odina Mirzoxid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada zamonaviy yoshlar orasida ijtimoiy identitet shakllanishining sotsiologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Identitet nazariyalariga doir G‘arb olimlarining qarashlari mahalliy kontekst bilan solishtirilib, O‘zbekiston yoshlari orasida identitet shakllanishiga ta’sir qiluvchi omillar chuqur yoritilgan. Jumladan, oila, ta’lim, diniy institutlar, ijtimoiy tarmoqlar, gender va iqtisodiy sharoitlar bu jarayonga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani empirik ma’lumotlar asosida ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, yoshlar orasida identitetda ko‘p qatlamlilik, rollar to‘qnashuvi, performativ identitet, identitet inqirozi va submadaniyatlar tahlil qilinib, sog‘lom ijtimoiy identitetni shakllantirishga oid takliflar ilgari surilgan. Maqolada sotsiologik yondashuvlar orqali yoshlarning o‘zligini anglash jarayoni chuqur tahlil qilinadi.