MAHALLIY DIZAYNERLAR FAOLIYATIDA AN’ANAVIY NAQSHLAR VA MOTIVLAR - Xoʻjamurodova Sevinch Abdilmajidovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekistonlik mahalliy dizaynerlar ijodida an’anaviy naqshlar va madaniy motivlardan foydalanish masalasi chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida naqshlar nafaqat dekorativ element sifatida, balki tarixiy- madaniy identitetni ifodalovchi vosita sifatida qaralayotgani ilmiy asosda yoritildi. Mahalliy brendlar — Bibihanum, Ziroat, Lola Fashion va boshqa dizaynerlik studiyalari tomonidan yaratilayotgan liboslarda qadimiy naqshlarning zamonaviy shakllari, stilizatsiyasi va kompozitsion joylashuvi orqali milliy o‘zlik va estetik yangilanish uyg‘unligi kuzatildi. Tadqiqotda xalqaro tajriba ham solishtirildi: Turkiya, Hindiston va Marokash dizaynerlari tomonidan milliy naqshlarning global moda tiliga moslashtirilgan namunalar ko‘rib chiqildi. Shuningdek, zamonaviy texnologiyalar, jumladan CAD dasturlari va raqamli bosma usullar orqali naqshlarning yangi formatda libos dizayniga tatbiq etilishi alohida tahlil qilindi. Naqsh va motivlar yordamida dizaynerlar ijtimoiy, ma’naviy, estetik va funksional ma’lumotlarni vizual ifodalayotgani ilmiy jihatdan asoslab berildi. Maqolada naqshlar dizaynerlik tafakkuri, madaniy siyosat va milliylikni ifodalash vositasi sifatida qaraladi.