DAUN SINDROMI KELIB CHIQISHINING GENETIK SABABLARI. - Fotima Sharipovna NAZAROVA; Qahhorova Marjona Dilshodovna; Jabborova Gulbahor Sobirjon qizi; Ismatullayeva Jasmina Sherzodovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Daun sindromi – bu genetik kasallik bo’lib, u 21-xromosomada bir nusxa ortiqcha bo’lishi (trisomiya 21) tufayli yuzaga keladi. Trisomiya 21 deb ataladigan bu holat, bolaning har bir hujayrasida 46 xromosoma o’rniga 47 xromosoma bo’lishi bilan namoyon bo’ladi. Daun sindromi, asosan, insonning jismoniy va aqliy rivojlanishiga ta’sir qiladi, shuningdek, turli tibbiy muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Daun sindromining asosiy sababi 21-xromosomaning ortiqcha nusxasidir. Buning sababini homiladorlikda xromosoma taqsimotining noto’g’ri bo’lishi bilan tushuntirish mumkin. Normal sharoitda, har bir odamda ikki 21-xromosoma bo’ladi – biri onadan, biri esa otadan. Daun sindromida esa 21-xromosomaning uchinchi nusxasi mavjud bo’ladi. Trisomiya 21 homiladorlikning boshlanishida yoki jinsiy hujayralarning bo’linishi jarayonida yuzaga kelishi mumkin. Daun sindromining sabablari to’liq aniqlanmagan, ammo ba’zi omillar, jumladan, onaning yoshi (35 yoshdan yuqori bo’lsa, xavf ortadi) bu kasallikni rivojlanish ehtimolini oshirishi mumkin.