TISHLI UZATMALARNING MUSTAHKAMLIGI HISOBI - Xodjiyev Oybek Rasulovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada tishli uzatmalarning mustahkamligini hisoblash masalasi yoritilgan bo‘lib, mexanizmlarda yuklanishga bardosh bera oladigan tishli juftliklarni loyihalashning nazariy asoslari va amaliy jihatlari ko‘rib chiqiladi. Asosiy e’tibor tishli g‘ildiraklar tishlarining sinishiga, sirpanishga (ishqalanishga), kontakt kuchlanishiga va charchoqqa nisbatan chidamliligini ta’minlovchi hisoblash usullariga qaratilgan. Hisoblashda zamonaviy standartlar (masalan, GOST yoki ISO me’yorlari) asos qilib olingan.