RAQAMLI TARIX: AN’ANAVIY TARIXSHUNOSLIK VA ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR INTEGRATSIYASI - Rahimova Zeboxon Oʻktam qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Bugungi kunga kelib tarix fanida yangi tarmoqlar paydo bo’lib rivojlanmoqda. Shunday yangi sohalardan biri bu “raqamli tarix” sohasidir. Mazkur kichik ilmiy tadqiqot davomida “raqamli tarix” tushunchasi, uning shakllanishi va an’anaviy tarixshunoslik bilan uyg‘unlashuvi ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. 3D vizualizatsiya, virtual haqiqat (VR), qo‘shilgan haqiqat (AR), GIS, sun’iy intellekt va katta ma’lumotlar (big data) asosida tarixiy tadqiqotlarni amalga oshirishning afzalliklari yoritiladi. Raqamli tarix fanlararo yondashuv, interaktiv taqdimot va manba saqlanishining zamonaviy shakllarini taklif etadi. Shu orqali tarixshunoslik fanining metodik imkoniyatlari kengayadi va u yangi bosqichga ko‘tariladi. Maqolada O‘zbekiston tajribasi asosida raqamli tarixning istiqbollari ham ko‘rib chiqiladi va tegishli xulosalar beriladi.