O‘ZBEKISTON HUDUDIDA SAKLAR MADANIYATINING SHAKLLANISHI VA ARXEOLOGIK MANBALARI - Kenjayev Bektash Davronbek o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston hududida qadimgi davrlarda yashagan sak qabilalarining moddiy va nomoddiy madaniyati har tomonlama tahlil etiladi. Saklar miloddan avvalgi I ming yillikning o‘rtalarida Markaziy Osiyoda shakllangan va o‘z davrining ijtimoiy-siyosiy hamda madaniy taraqqiyotida muhim o‘rin egallagan etnoslardan biri sanaladi. Tadqiqotda saklar yashagan hududlar, ularning ijtimoiy tuzilmasi, urf-odatlari, diniy qarashlari, harbiy san’ati va arxeologik topilmalarga asoslangan madaniy yodgorliklari o‘rganiladi. Shuningdek, O‘zbekiston hududida topilgan saklarga oid muhim arxeologik manbalar – qabristonlar, ko‘chmanchi xarobalari, bronza buyumlari, tosh va metall qurollar tahlil qilinadi. Ushbu maqola saklarning tarixiy merosi va uning o‘zbek xalqi madaniy shakllanishidagi o‘rnini ilmiy nuqtai nazardan yoritadi.