GIPERURIKEMIYALI YURAK KASALLIKLARI FONIDA BUYRAK YETISHMOVCHILIGINI DORI ALMASHINUVI ORQALI BOSHQARISH: FEBUKSOSTAT VA TOPIROKSOSTAT TAQQOSIY TAHLILI - Bekmurodova Malika Ruzimurod qizi; G’aniyev Asadbek Ulugʻbekovich; Adxamov Asror Adxam oʻgʻli; Toirov Doston Rustamovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Giperurikemiya surunkali buyrak yetishmovchiligi rivojlanishida muhim xavf omillaridan biri bo‘lib, uning kechishini og‘irlashtiradi. Ushbu subanalitik TROFEO surunkali buyrak yetishmovchiligini tekshirish tadqiqotida yurak-qon tomir jarrohlik amaliyoti o‘tkazgan giperuremik bemorlar orasidan hisoblangan buyrak filtrlash tezligi 60 ml/min/1.73 m² dan past bo‘lgan bemorlar ajratilib, ksantin oksidaza fermentini bloklovchi ikki dori – febuksostat va topiroksostat – ta’siri solishtirildi. 42 nafar bemor febuksostat, 39 nafar bemor esa topiroksostat bilan davolangan. Tadqiqotning asosiy ko‘rsatkichi sifatida qon zardobidagi siydik kislotasi darajasi baholangan bo‘lib, febuksostat uni klinik jihatdan muhim bo‘lgan 6,0 mg/dL darajadan oshirmasdan ushlab turgan. Ikkinchi darajadagi ko‘rsatkichlar — kreatinin, buyrak filtrlash tezligi, sistatin-C va oksidlangan lipoproteinlar — febuksostat foydasiga ijobiy o‘zgarishlarni namoyon etdi. Urin albumin va lipid profili parametrlarida esa sezilarli farqlar aniqlanmadi. Ushbu natijalar asosida febuksostat surunkali buyrak yetishmovchiligi bo‘lgan bemorlarda siydik kislotasi almashinuvini barqaror nazorat qilishda va buyrak faoliyatini saqlab qolishda ustun terapevtik vosita sifatida baholanadi.