QAHRAMON RUHIYATINI YORITISHDA KONFILIKTNING OʻRNI - Norsoatova Dilsoʻz Sirojiddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada badiiy asarlarda qahramon ruhiyatini yoritishda konflikt (ziddiyat) usulining o‘rni tahlil qilinadi. Konflikt — bu adabiy obrazning ichki va tashqi qarama-qarshiliklarini ochib beruvchi asosiy vositalardan biridir. Ichki ziddiyatlar orqali qahramonning ruhiy kechinmalari, qarorlar qabul qilishdagi ikkilanishlari, iztiroblari ifodalanadi. Tashqi ziddiyat esa qahramonning muhit, jamiyat yoki boshqa obrazlar bilan bo‘lgan to‘qnashuvini ko‘rsatib, uning xarakteridagi o‘zgarishlarga turtki beradi. Maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyotidagi ayrim asarlar misolida konfliktning estetik va psixologik funksiyalari tahlil qilinadi.