ORGANIZMNING BIOLOGIK SUYUQLIKLARI (QON VA QONGA BOGʻLIQ KASALLIKLAR). - Abdinabiyev Shahzod Aytbay oʻgʻli; Ibragimxodjayev B.U (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Organizmning biologik suyuqliklari hayot faoliyati uchun muhim ahamiyatga ega bo‘lib, ular organizmning ichki muhitini tashkil etadi va turli fiziologik jarayonlarda ishtirok etadi. Biologik suyuqliklar organizmning hujayralari va to‘qimalari o‘rtasida moddalar almashinuvi, himoya funksiyalari, haroratni tartibga solish va boshqa ko‘plab vazifalarni bajaradi. Ularning asosiy turlari qondan tashqari, limfa, siydik, oshqozon-ichak suyuqliklari, suyak suyuqligi va boshqalarni o‘z ichiga oladi. Ammo eng ko‘p o‘rganilgan va ahamiyatga ega bo‘lgan biologik suyuqliklardan biri qon hisoblanadi.