GOMEOSTAZNI SAQLASHDA BUYRAKNING OʻRNI VA FIZIOLOGIK ROʻLI - Abdinabiyev Shahzod Aytbay oʻgʻli; Ibragimxodjayev B.U (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Gomeostaz — bu organizmning ichki muhitini doimiy va barqaror saqlash jarayoni bo‘lib, u turli fiziologik tizimlar orqali amalga oshiriladi. Bu jarayonning asosiy maqsadi organizmning hayotiy faoliyati uchun zarur bo‘lgan sharoitlarni yaratish va saqlashdir. Gomeostazning muhim jihatlaridan biri — suyuqlik va elektrolit muvozanatini ta’minlash, shuningdek, kislorod va karbonat angidrid miqdorini nazorat qilishdir. Bu jarayonda buyraklar markaziy rol o‘ynaydi. Buyraklar nafaqat organizmdan ortiqcha suyuqlik va zararli moddalarning chiqarilishini ta’minlaydi, balki qon bosimi, kislota-asydoz muvozanati, elektrolitlar darajasi va boshqa ko‘plab fiziologik jarayonlarni boshqarishda ham ishtirok etadi.