ATROF-MUHITNI MUHOFAZA QILISH BO‘YICHA KONSTITUTSIYAVIY KAFOLATLAR: NAZARIYA VA AMALIYOTDA - Abdurofiyeva Nodirabonu (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada atrof-muhitni muhofaza qilish bo‘yicha konstitutsiyaviy kafolatlarning nazariy asoslari hamda ularning amaliyotdagi tatbiqi tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasi Konstitutsiyasida fuqarolarning sog‘lom va xavfsiz ekologik muhitda yashash huquqi konstitutsiyaviy norma sifatida mustahkamlangan. Tadqiqot davomida xalqaro huquqiy tajriba, ekologik huquq normalari va sud amaliyotlari asosida ushbu huquqlarning real hayotda qanday amalga oshirilayotgani ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ekologik monitoring, fuqarolik jamiyati ishtiroki, sud-huquq tizimi va huquqiy savodxonlik darajasi mazkur kafolatlarning ijrosiga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani baholanadi. Maqola yakunida mavjud muammolar va ularni bartaraf etish bo‘yicha takliflar ilgari suriladi.