ORTTIRILGAN IMMUN TANQISLIGI VIRUSINING AVJ OLISH DAVRI, OITSGA O‘TISHI VA SABABLARI - Tojiboyeva Sevinch Jasur qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Orttirilgan immun tanqisligi virusi (OITV) inson salomatligiga jiddiy tahdid soluvchi kasalliklardan biri bo‘lib, dastlab immun tizimining yetishmovchiligi tufayli yuzaga keladi. Vaqt o‘tishi bilan bu holat orttirilgan immun tanqisligi sindromi (OITS) bosqichiga o‘tadi. XXI asrda ham ushbu infeksiyaning dolzarbligi saqlanib qolgan bo‘lib, hozirgacha to‘liq davosi topilmagan. Ilmiy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, OITV infeksiyasining erta bosqichlari, OITSga o‘tish omillari, inson salomatligiga ta’siri, yuqish yo‘llari va kasallikning terminal bosqichi o‘lim bilan yakunlanishi mumkinligi aniqlangan. Mazkur maqolada ushbu virus haqida umumiy ma’lumotlar taqdim etilib, kasallik tarqalishini oldini olishga qaratilgan profilaktik chora-tadbirlar tahlil qilinadi.