ZAMONAVIY O‘ZBEK TILIDA ARXAIZMLAR: LEKSIK, SEMANTIK VA USLUBIY TAHLIL - Ahmadjonova Muhlisaxon Mirzaqosim qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi arxaizm so‘zlari leksik, semantik va uslubiy jihatdan tahlil qilinadi. Arxaizmlar — o‘z vaqtida keng qo‘llanilgan, ammo hozirgi kunda eskirgan yoki kam ishlatiladigan so‘zlar, iboralar va grammatik shakllardir. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, arxaizm so‘zlarining eskirishi tilning tabiiy rivojlanish jarayonining ajralmas qismidir. Maqola arxaizm so‘zlarning hozirgi kunda ishlatilishi, ularning semantik o‘zgarishlari va uslubiy xususiyatlarini o‘rganadi hamda tilshunoslikda arxaizm so‘zlarning o‘rni va ahamiyatini belgilaydi.