DAVLAT XIZMATCHILARI ORASIDA KORRUPSION VAZIYAT OG’IRMI? - Feruza Ro‘ziqulova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Korrupsiya insoniyat tarixida sivilizatsiya vujudga kelgandan beri bor. Ayrim tarixiy manbalarda Qadimgi Shummer Akkad podshohligida vujudga kelgan degan taxminlar mavjud. Qadimgi davrdan boshlab hozirgi kungacha yo’qolish o’rniga toboro ildiz otib borayotgan bu illat anchagini kuch to’plagan. Mamlakatlarning tanazzulining asosiy sababalaridan bir ham bu korupsiya hisoblanadi. Shu davrgacha yetib kelgan korrupsiyaning ildizlarini sug’urish uni butkul yo’q qilish imkonsiz lekin insonlarni huquqiy ongini oshirib va turli huquqiy normalar yaratib, ushbu illatni tarqalishini oldini olish mumkin. Oxirgi yillarda dunyo bo’yicha va Markaziy Osiyo davlatlarida korrupsiyaga qarshi kurashish va uning oldini olish borasida turli hil islohotlar amalga oshirilmoqda, shular qatorida mamlakatimizda ham bir qator islohotlar amaliyotga tadbiq qilinmoqda. Xususan hozirgi kunda O’zbekistonda korrupsiyaga qarshi kurashish muhim ahamiyatga ega sohalardan biri. Ta’lim, sog’liqni saqlash, huquqni muhofaza qilish va davlat faoliyatining boshqa sohalarida amalga oshirilayotgan islohotlarning birinchi bosqichidayoq yo‘l qo‘yilayotgan jiddiy qaramaqarshiliklar, qonunchilik bazasining mukammal emasligi, samarali boshqaruv siyosatining mavjud emasligining korrupsiyaning kuchayishiga va toboro ildiz otishiga sabab bo‘lmoqda. Korrupsiya millat zavoli mavzusi bod bod takrorlansa ham ma’lum bir qonun loyhalari yoki tadbirlar amalga oshirilishiga qaramasdan bu illatni butunlay jamiyatda sug’urib tashlab bo’lmayapti. Statistika ma’lumotlariga qaraganimizda korrupsiya iqtisodiyot rivoji, qulay tadbirkorlik va investitsiya muhiti uchun eng asosiy to‘siqlardan biri bo‘lib, bu illat jahon iqtisodiyotiga har yili o‘rtacha 2,6 trillion dollar zarar keltiradi. O‘zbekiston ham bu muammodan xalos bo‘lmagan.