IJTIMOIY XODIMLARDA TOLERATLIK KOMPITENTLIGINI OSHIRISH MEXANIZMLAR - Komilova Dilshoda Ulug’bek qizi; Rahmatova Hayrihon; Ergashev Ixtiyor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijtimoiy xodimlar faoliyatida tolerantlik kompetentligini rivojlantirish masalalari o‘rganiladi. Jamiyatda turli ijtimoiy guruhlar, etnik va diniy qatlamlar o‘rtasidagi o‘zaro hurmat va bag‘rikenglikni ta’minlashda ijtimoiy xodimlarning o‘rni beqiyosdir. Tadqiqotda tolerantlik kompetentligining mazmuni, tarkibiy qismlari, uni shakllantiruvchi psixologik-pedagogik va amaliy mexanizmlar tahlil qilingan. Xususan, kasbiy tayyorgarlik, empatiya, kommunikativ ko‘nikmalar, madaniyatlararo muloqot tajribasi kabi omillar tolerantlikni shakllantirishda muhim rol o‘ynashi isbotlangan. Maqolada xorijiy va mahalliy tajribalar asosida tolerantlik kompetentligini rivojlantirishga qaratilgan treninglar, modulli ta’lim yondashuvlari hamda reflektiv tahlil usullari taklif etiladi. Xulosa o‘rnida, ijtimoiy xizmat sifati va jamiyat barqarorligi ijtimoiy xodimlar tolerantligining yuksak darajada bo‘lishi bilan bevosita bog‘liqligi asoslanadi.