TARIXIY SHAHARLARDA ZAMONAVIY QURILISH MUVOZANATI: MEROSNI ASRASH VA URBANISTIK RIVOJLANISH O‘RTASIDAGI INTEGRATSION YONDASHUV - Hamidova Mohigul Hayot qizi; Vohidov Shaxzod Kenjayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola tarixiy shaharlarda — xususan, O‘zbekistonning Samarqand, Buxoro, Xiva kabi madaniy yodgorliklarga boy hududlarida — zamonaviy qurilish jarayonlari va ularning tarixiy-madaniy makon bilan integratsiyasi masalasiga bag‘ishlangan. XXI asr urbanistik bosimlari — aholining o‘sishi, turizm infratuzilmasi, transport va zamonaviy xizmat ko‘rsatish ehtiyojlari — tarixiy shaharlarning zamonaviylashtirilishini talab etmoqda. Biroq bu o‘zgarishlar ko‘pincha tarixiy merosga salbiy ta’sir o‘tkazmoqda. Maqolada bu muammoni chuqur tahlil qilish, arxitektura merosi va yangi qurilishlar o‘rtasida muvozanatli yondashuvni taklif etish maqsad qilingan. Ishda xalqaro tajribalar (Istanbul, Parij, Granada, Roma) bilan bir qatorda O‘zbekistondagi mavjud loyihalar (Samarqand Turizm markazi, Xiva Ichon Qal’a yaqinidagi qurilishlar) tahlil qilingan. Integratsiyalashgan dizayn yondashuvlari, konservatsiya texnologiyalari va arxitektura-estetik qarorlar asosida madaniy xotirani yo‘qotmasdan rivojlanishni ta’minlash yo‘llari ko‘rsatib berilgan.