SPORTCHILARNING O’Z-O’ZINI BOSHQARISH KO’NIKMALARINI SHAKILLANTIRISH - Oblakulov Anvar Erkinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqola sportchilarning o’z-o’zini boshqarish ko’nikmalarini shakllantirishning ahamiyatini va bu ko’nikmalarni rivojlantirish jarayonini o’rganishga bag’ishlangan. Sportchilarda o’z-o’zini boshqarish qobiliyatlari nafaqat jismoniy muvaffaqiyatni, balki psixologik barqarorlikni ta’minlashda ham katta rol o’ynaydi. Maqolada o’z-o’zini boshqarishning asosiy komponentlari, masalan, motivatsiya, stressni boshqarish, vaqtni samarali tashkil etish, va emotsional barqarorlik kabi jihatlar tahlil qilingan. Shuningdek, sportchilarning o’z-o’zini boshqarish ko’nikmalarini rivojlantirish uchun samarali yondashuvlar va metodikalar ko’rsatilgan. Maqola sportchilarning psixologik tayyorgarligini yaxshilash va ular uchun muvaffaqiyatga erishish imkoniyatlarini kengaytirish bo’yicha tavsiyalarni ham o’z ichiga oladi. Bu ish, sport sohasida faoliyat yurituvchi murabbiylar, psixologlar va boshqa mutaxassislar uchun foydali qo’llanma bo’lishi mumkin.