INGLIZ TILIDAGI IDIOMALARNI O’ZBEK TILIGA TARJIMA QILISH MUAMMOLARI - Xo’shbaqova Nasiba Nurqobil qizi; Usmonova Diyora Azamat qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Abstrakt: Bu maqolada ingliz tilidagi idiomalarning tarjimasi va ularning oʻzbek tilidagi ekvivalentlari madaniy va lingvistik jihatdan tahlil qilinadi. Idiomalar tilning madaniy jihatlarini aks ettiruvchi muhim unsurlardan biri boʻlib, ularning tarjimasi jarayonida madaniy va lingvistik farqlar eʼtiborga olinadi. Maqolada idiomalarning tarjima usullari, oʻzbek tilidagi ekvivalentlari va ularning madaniy kontekstdagi oʻrni tadqiq qilinadi. Ingliz tilidagi idiomalarni oʻzbek tiliga tarjima qilish jarayonida madaniy va lingvistik jihatlardan kelib chiqish talab etiladi. Bu maqolada idiomalarning tarjima usullari, ularning oʻzbek tilidagi ekvivalentlari va madaniy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ingliz va oʻzbek tillaridagi idiomalarning qiyosiy tahlili orqali ikkala tilning madaniy va lingvistik xususiyatlari chuqurroq oʻrganiladi.