MIKROORGANIZMLAR VA ULARNING TIBBIYOTDAGI O’RNI - Rahimova Gulnoza Yomgirovna; Abdullayev Shoxrux Anvarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mikroorganizmlar — bakteriyalar, viruslar, zamburug’lar va protozoalar kabi kichik organizmlar tibbiyotda muhim o’rin tutadi. Ular inson sog’lig’iga ijobiy va salbiy ta’sirlar ko’rsatishi mumkin. Ushbu maqolada mikroorganizmlarning tibbiyotdagi o’rni ikki asosiy yo’nalishda ko’rib chiqiladi: ularning keltirib chiqaradigan infektsiyalari va tibbiy texnologiyalar rivojidagi roli. Bakteriyalar va viruslar turli kasalliklarni (masalan, pnevmoniya, gripp, tuberkulyoz) keltirib chiqarishi mumkin, ularni davolashda antibiotiklar va antivirallar qo’llaniladi. Shuningdek, mikroorganizmlar vaktsinalar, probiotiklar va yangi dori vositalarini ishlab chiqishda ham muhim rol o’ynaydi. Mikrobiota, ya’ni organizmdagi foydali mikroorganizmlar, ichak va umumiy sog’liqni saqlashda katta ahamiyatga ega. Mikroorganizmlar bilan to’g’ri munosabatda bo’lish sog’liqni saqlashda katta rol o’ynaydi va yangi davolash usullari, masalan, mikrobiom terapiyasi va gen terapiyasi rivojlanmoqda.