KUZGI BUG‘DOY YETISHTIRISHDA YOMG‘IRLATIB SUG‘ORISHNING ME’YOR VA MUDDATLARINI BELGILASH. (QARSHI TUMANI Y.OMONOV HUDUDI MISOLIDA) - Aralov Behro‘z G‘ayratovich; G‘avsiyeva Saida Umar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Qashqadaryo viloyatining tabiiy tuproq iqlim sharoiti Qashqadaryo viloyati Respublikaning janubiy g‘arb tomonida joylashgan va uning shimoliy va g‘arb tomoni tog‘lar bilan to‘silgan. Shuning uchun ham Qashqadaryo viloyat xududida joylashgan Qarshi dashti (Muborak, Mirishkor, Kasbi, Koson, Qarshi va Nishon tumanlari) zonasiga shimoldan sovuq havo, g‘arb tomondan Qoraqumdan kuchli qizigan havo massasi keladi. Bu holat o‘z navbatida keskin kontinental ob-havoni yuzaga keltiradi. Yog‘ingarchilik esa juda kam bo‘lib o‘suv davrida 40-140 mm, kuz, qish va bahor kezlari 104-394 mm bo‘ladi. Namlikning bug‘lanishi o‘suv davrida 1110-1580 mm, o‘suv davridan tashqari davrlarda 394-402 mm tashkil etadi. Natijada namlikni yetishmovchiligi sodir bo‘ladi [11, 4-7-b].