MASHINANI O‘QITISH (MACHINE LEARNING) RIVOJI VA UNING QO‘LLANILISHI - Normamatov Suyarbek; Abdumajidov Oʻrazali (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Zamonaviy texnologiyalar olamida Mashinani o‘qitishi (Machine Learning) ilm-fanning eng ilg‘or yutuqlaridan biri bo‘lib, inson tafakkuri va texnologiya o‘rtasidagi yangi ko‘prikni yaratmoqda. Ushbu maqolada Mashinani algoritmlarining kognitiv jarayonlarni model qilish imkoniyatlari, katta hajmdagi ma’lumotlar bilan ishlashda samaradorlikni oshirishdagi roli chuqur tahlil qilinadi. Bunday tizimlar nafaqat sog‘liqni saqlash va moliya sohasida qarorlar qabul qilishni tezlashtiradi, balki transport va energetika kabi strategik sohalarda innovatsion echimlar yaratishda ham yordam bermoqda. Maqolada inson va mashinaning integratsiyalashuv jarayoni falsafiy nuqtai nazardan ham yoritilib, sun’iy intellektning axloqiy masalalari muhokama qilinadi. Ushbu material texnologiya ixlosmandlari, va kelajak texnologiyalarining ijtimoiy oqibatlari haqida o‘ylayotgan har bir kishi uchun ilhom manbai bo‘ladi.