BOLALARDA TAJOVUZKOR XATTI-HARAKATLARNI OLDINI OLISHNING DOLZARB PSIXOLOGIK VAZIFALARI - Daribayeva Gozzal Daribayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqotning maqsadi bolalarning bolalik davrida paydo bo‘ladigan tajovuzkor xatti-harakatlarni tasvirlashdir. Ushbu tadqiqotda qo‘llaniladigan usul adabiyotlarni ko‘rib chiqish bilan sifatli tavsiflovchi tadqiqot usuli hisoblanadi. Ushbu adabiyotni o‘rganishda tadqiqotga tegishli bo‘lgan maqolalar, jurnallar va kitoblar kabi turli yozma manbalarni to‘plash va tahlil qilish orqali ma’lumotlarni to‘plandi. Ushbu adabiyotni o‘rganish natijalari shuni ko‘rsatadiki, bolalarda tajovuzkor xatti-harakatlarning sababi bolalarda noto‘g‘ri ijtimoiy ta’lim shaklining mavjudligidir, chunki bunday xatti harakatlar bolaga va boshqalarga zarar yetkazishi mumkin. Bolalarda tajovuzkor xatti-harakatlarning paydo bo‘lishiga olib keladigan omillar ikkiga bo‘linadi: ya’ni xulq-atvorni boshqarishda ichki va tashqi omillar bolalik davridagi tajovuz bunday xatti-harakatlarning sabablariga moslashtirilishi va turli tomonlar, jumladan, ota-onalar, o‘qituvchilar va jamiyatning hamkorligini talab qiladi.