O`ZBEK BADIIY ASARLARINI INGLIZ TILIGA TARJIMA QILISHDA TARJIMONLARNING ISHLATGAN USLUBLARI - Xo’shbaqova Nasiba Nurqobil qizi; Dovurov Muhammadsayid Qodir o`g`li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Abstrakt: Bu maqolada oʻzbek badiiy asarlarni ingliz tiliga tarjima qilishda tarjimonlarning uslublari, shuningdek, "chimildiq" kabi madaniy jihatdan boy soʻzlarning tarjima qilinish usullari tahlil qilinadi. Badiiy asarlarni tarjima qilish jarayonida tarjimonlar matnning badiiy jihatlarini, madaniy kontekstini va til xususiyatlarini hisobga olishlari kerak. Maqolada tarjimonlarning uslublari, ularning tarjima jarayonida qoʻllagan metodlari va oʻzbek adabiyotining ingliz tilidagi tarjimalarida uchraydigan muammolar, shu jumladan "chimildiq" kabi soʻzlarning tarjimasi tadqiq qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, tarjimonlarning uslublari matnning asl maʼnosini saqlab qolish va uni yangi madaniy kontekstga moslashtirish orasidagi muvozanatni topishga qaratilgan.